Diplomazwemmen


Voor het synchroonzwemmen kun je acht diploma’s halen, de diploma’s zijn onderverdeeld in aanloopdiploma’s (H t/m E) en hogere diploma’s (D t/m A).
Het afzwemmen voor de aanloopdiploma’s wordt regionaal georganiseerd in samenwerking met de watervrienden Zevenaar. Het diplomazwemmen vind altijd in het weekeinde plaats in een zwembad in Enschede. Een panel van drie juryleden beoordeelt het zwemmen.
Het diplomazwemmen voor de hogere diploma’s wordt drie keer per jaar georganiseerd door de CSF op verschillende locaties in het land. De figuren worden beoordeeld door een panel van vijf juryleden.
Diploma’s zijn erg belangrijk, het is een toelatingsbewijs voor kampioenschappen en het voor het behoud van je techniek.

Wisselbeker voor hogere diploma’s

Na afloop van het diplomazwemmen worden alle behaalde scores omgerekend naar een persoonlijke top-tien score. Aan het eind van het seizoen wordt een top-tien opgesteld van alle zwemmers. De zwemmer die het afgelopen seizoen het best gepresteerd heeft, krijgt een wisselbeker.

Diploma-Eisen

Voor ieder diploma gelden andere eisen. De diploma’s lopen op in moeilijkheidsgraad. Voor de aanloopdiploma’s geldt dat alle genoemde figuren gezwommen moeten worden. Voor de hogere diploma’s geldt dat naast de twee verplichte figuren een groep met twee extra figuren wordt geloot. Welke figuren geloot zijn, horen we meestal twee weken voor het examen.

Voor de huidige exameneisen van de synchroonzwemdiploma’s kun je in het menu klikken op diploma eisen.

Kleding-eisen

Tijdens het diploma zwemmen ben je verplicht een zwart badpak en witte badmuts zonder opdruk te dragen. Je mag een neusklem en zwembrilletje gebruiken.